במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות גבוהות יותר של 25-Hydroxyvitamin [25(OH)D] בדם מלוות בשיעורים נמוכים משמעותית של תמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם סוכרת.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות מוגבלות בכל הנוגע למשק ויטמין D והסיכון לתמותה בחולי סוכרת. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין רמות הוויטמין D ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה עקב גורמים ספציפיים במבוגרים עם סוכרת.
המחקר כלל 6,329 מבוגרים עם סוכרת שלקחו חלק בסקרי NHANES לשנים 2001-2014. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לתמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ועקב מחלות ממאירות.
הממוצע המשוקלל של רמות ויטמין D בדם עמד על 57.7 ננומול/ליטר, כאשר ב-46.6% מהנבדקים זוהה חסר ויטמין D (ריכוז מתחת ל-50 ננומול/ליטר). מהנתונים עולה כי רמות 25(OH)D גבוהות יותר לוו ברמות נמוכות יותר של סוכר, אינסולין, מדדי תנגודת לאינסולין, ריכוז המוגלובין מסוכרר, שומנים בדם ו-CRP בתחילת המחקר.
לאורך מעקב של 55,126 שנות-אדם תועדו 2,056 מקרי תמותה, כולל 605 מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ו-309 מקרי תמותה עקב ממאירות.
לאחר תקנון למשתנים שונים, רמות ויטמין D גבוהות יותר בדם נקשרו בקשר מובהק סטטיסטית וליניארי עם שיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם: הסיכון לתמותה מכל-סיבה היה נמוך ב-31% עם כל עלייה של יחידה אחת בלוגריתם ריכוז ויטמין D והסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם היה נמוך ב-38% עם כל עליה של יחידה אחת.
בהשוואה למשתתפים עם רמות ויטמין D של מתחת ל-25 ננומול/ליטר, יחסי הסיכון המתוקנים בקרב אלו עם ריכוזי ויטמין D של מעל 75 ננומול/ליטר עמדו על 0.59 לתמותה מכל-סיבה (p=0.003), 0.50 לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם (P=0.02) ו-0.49 לתמותה עקב ממאירות (p=0.12).
ממצאי המחקר מעידים על חשיבות הקפדה על רמות ויטמין D בטווח התקין בחולים עם סוכרת.